Medovina

Medovina je velmi starý nápoj, který pili již staří Keltové. Výroba a vlastnosti připomínají víno.
Prvním krokem při výrobě medoviny je výroba základu – smíchání medu a vody v určitém poměru (30 – 60 kg medu na 100 litrů vody). Tento základ se buď nevaří nebo vaří dle zvolené technologie včelařem. Po vzniku základu a po případném vychladnutí se přidávají speciální kvasinky. Medovinový základ kvasí 4 – 8 týdnů při stanovených teplotách.
Po vykvašení se základ nechá zrát v chladných místnostech 3 měsíce až 2 roky (i více).
Pro dobarvení medoviny se používá přírodní barvivo kulér, které se může přidávat kdykoliv během výrobního procesu. Na ochucení se používají bylinky, koření, kyselina citrónová i umělá aromata. Jejich přidávání je různě během výroby.
Pokud včelař zvolí správný výrobní postup, po vykvašení základu mu nezůstane v roztoku žádný zbytkový cukr z medu a obsah alkoholu je mezi 12 – 15,5 % alkoholu, což zajišťuje její stabilitu.