Med je převážně složen z jednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy).Tyto cukry zaručují medu rychlou stravitelnost- rychlé získání energie pro tělo. S glukózou a fruktózou se rovněž dostávají do těla i všechny ostatní prospěšné látky, které med obsahuje. Jsou to enzymy, vitamíny, minerální látky, antioxidanty a mnoho dalších.
Lískové ořechy jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují velké množství energie. Lískové oříšky jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu). Jsou zdrojem boru, který napomáhá fungování buněčných membrán a spolu s vápníkem a vitaminem D je důležitý pro zachování kostní hmoty, takže hraje významnou úlohu v prevenci a léčbě osteoporózy.
Konzumací lískových oříšků lze předcházet tvorbě ledvinovým kamenům. Jejich konzumace posiluje srdce a oběhový systém, ulevuje při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání.
Zlepšují paměť a jsou vhodnou potravinou pro rekonvalescenty, studenty a sportovce a těhotné ženy.
Med s ořechy doporučujeme konzumovat mírně zahřátý (do 45 °C), aktivují se tím enzymatické látky v ořeších a rovněž dojde ke zvýraznění chutí.